Regenerálódás

Hiába edzek, nem fejlődök

2020. augusztus 27. 08:52 - Gabriella286

Az emberek nagyrésze millió dologgal számol, amikor bármilyen edzésformába kezd. Pillanatok alatt szóba kerül minden elképzelhető dolog, amellyel felgyorsítható a fejlődés folyamata. Aki nem ásta bele magát jobban a megfelelő táplálkozás és az edzés rejtelmeiben, általában valamilyen csodaszer után kutat. A közösségi oldalak tele vannak testépítőkkel, sportolókkal, akik keményen dolgoznak a „tökéletes” test és teljesítény eléréséért. Rengeteg poszt és Instagram sztori mutat be teljes edzéseket, étrendeket, de a regeneráció szerepéről nagyon keveset hallunk. Általánosságban kijelenthetjük, hogy a többség egyáltalán nem vesz számításba egy kulcsfontosságú tényezőt: az alvást.

Kornél mesélt nekünk a pihenés fontosságáról;

„A kora reggeli edzések sosem tartoztak a kedvenceim közé, de egy minőségi alvás után ezek sem jelentenek problémát. A pihenés kell, hogy az izom megtartásához és építéséhez szükséges tápanyagok beépülhessenek a szervezetbe. Meg kell értenünk az alvás és az izomépítés közötti szoros kapcsolatot. Az alvás ideje alatt regenerálódik a szervezetünk. Ezalatt értjük a fizikai és szellemi pihenést egyaránt. Ha mentálisan nem regenerálódunk a következő edzésen nem fogunk tudni százszázalékos teljesítményt nyújtani. Nem utolsó sorban a növekedési hormon főként éjjeli hormon, mert termelődése erősen függ az alvástól. Mindenkinek ismerős egy kiadós edzés utáni fájdalom. Az izomfájdalom a szövetek mikrosérülése miatt alakul ki, az izomsejtek közt megnő a nyomás, ingert létrehozva a fájdalomérző receptorokban. Amikor ezek a mikrosérülések - alvás közben -  helyrejönnek, akkor kezd el nőni az izomzatod.”

bodybuilder-sleep.png

Kornélt kérdeztük továbbá arról is, hogy milyen étrendkiegészítőket használ, amivel felgyorsíthatja a regeneráció folyamatát.

„Kizárólag Hemplux olajat használok. Fontos megjegyezni, hogy nem úgy működik, mint egy altató. Az altatók az agyban a gátló idegpályák aktivitását erősítik. Ezzel szemben az olaj közvetlenül befolyásolja az alvás ciklusát és támogatja a nREM (mély alvás) fázisokat. Amint rendszeresen, hosszútávon elérjük a mély alvás fázist felgyorsul az izomregeneráció. Az olaj meghosszabbítja az 5 alvás ciklus 3. nRem fázisát. Ez a legfontosabb alvási fázis, amikor regenerálódik a szervezetünk”

Egy kis segítség a fázisok megértéséhez;

NREM 1. fázis: átmenetet képez az éber és az alvó állapot között, ez a szendergés fázisa. Az agyhullámok és az izmok tónusa lassul.

NREM 2. fázis: felületes alvási periódus, mely alatt a szemmozgás megszűnik, az agyhullámok tovább lassulnak, a szívritmus, az izomtónus és a testhőmérséklet csökken.

NREM 3. fázis: a legmélyebb alvás fázisa, ekkor láthatók a leglassúbb agyhullámok. Szemmozgás nincs, de a végtagizmok még képesek a mozgásra. Ebben a fázisban a legnehezebb felébreszteni valakit. Alapvető a test energiájának helyreállításában, és ekkor szabadulnak fel a növekedési hormonok is.

remnemrem.png

Az olaj, az alvásra gyakorolt jótékony hatásai mellett számos más pozitív tulajdonsággal bír. Ilyen például, hogy a koleszterinszint csökkentésével, támogatja a fehérjeszintézist. Valamint, ellazítja az izomszöveteket, ami által csökken a nyomás okozta izomfájdalom. Csökkenti a gyulladást, ami az izmok felesleges károsodását okozhatja.

Összefoglalva nem hanyagolhatjuk el az alvást és a regenerációt, ha eredményt akarunk elérni. Szerencsére már természetes megoldásokkal segíthetjük elő ezeket a folyamatokat. Rengeteg igazolt, és folyamatban lévő kutatás van a témában. Tehát, ha eredményes akarsz lenni a sportban, kattints a gombra és ne csak sokat aludj, hanem minőségit is.  

 up.png

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://regeneralodas.blog.hu/api/trackback/id/tr3416176060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása